TOP NEWS

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Νομίζεις ότι είσαι ο πατέρας του παιδιού σου; ...σε γελάσανε !

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΓΟΝΕΙΣ - ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Μήπως εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε υποψιάζεστε ότι δεν είναι ο πατέρας;

Μήπως βρίσκεστε σε διαζύγιο και πληρώνετε διατροφή για ένα παιδί που δεν είναι δικό σας; 




Αναρωτήσεις, από πλευράς συναισθηματικής και από πλευράς υγείας, έως για την οικονομική σας ευημερία, οι απαντήσεις για την πατρότητα μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τα παιδιά, καθώς και στους ενήλικες που εμπλέκονται. Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη αιτιολογία για το τεστ πατρότητας ποικίλλει από άτομο σε άτομο..... η επιθυμία για τις απαντήσεις είναι καθολική.

Το ενδιαφέρον να γνωρίζει κάποιος με βεβαιότητα αν είναι ή δεν είναι ο πατέρας, αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Για παράδειγμα, οι αναζητήσεις στο Google για τον όρο "δεν είμαι ο πατέρας" και για "τεστ DNA" έχουν ανέβει σταθερά από το 2007. Επιπλέον, οι υποθέσεις περί πατρότητας, όταν πρόκειται για διασημότητες, λαμβάνουν εκτεταμένη προσοχή των μέσων ενημέρωσης, σε ιστοσελίδες κοινωνικής ενημέρωσης και στα περιοδικά, στην τηλεόραση, ακόμα και στο ραδιόφωνο.

Στην Ελλάδα όμως, οι νομοθέτες δεν έχουν αντιληφθεί το τεράστιο πρόβλημα που προκύπτει, μιας και βάζουν πολύ στενό χρονικό περιθώριο για την προσβολή της πατρότητας είτε κατά την διάρκεια του γάμου είτε και κατά την διάσταση των εμπλεκόμενων μερών αλλά και κατόπιν του διαζυγίου και φυσικά δεν επιρρίπτουν ποινικές ευθύνες στην μητέρα.

Σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη υπάρχουν νόμοι που επιτρέπουν στους άνδρες να ζητήσουν τεστ πατρότητας (εξέταση DNA), ακόμη και πολύ καιρό μετά το διαζύγιό τους ή και ακόμη από την γέννηση του παιδιού τους, αλλά ορίζουν και ποινές φυλάκισης για τις μητέρες που εξαπατούν τους άνδρες, διότι στην ουσία εξαπατούν τα ίδια τους τα παιδιά, προς δικό τους όφελος. 

Εκτιμάται ότι ένας μεγάλος αριθμός τεστ πατρότητας γίνονται κάθε χρόνο από διαπιστευμένα εργαστήρια. 

Τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας δείχνουν ότι πάνω από ένας στους δέκα (11 τοις εκατό) ενήλικες, ηλικίας από 18 ετών και άνω δήλωσαν ότι, προσωπικά ήταν σε μια κατάσταση όπου ένα τεστ πατρότητας ήταν σκόπιμο και σχεδόν ένας στους πέντε (18 τοις εκατό) δήλωσαν ότι ένας στενός φίλος ή μέλος της οικογένειας τους έχουν αμφισβητήσει την πατρότητα. Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν την επικράτηση των ερωτήσεων πατρότητας στους άνδρες και στις γυναίκες, οι άνδρες ήταν - σχεδόν διπλάσιοι από ότι στις γυναίκες - που αναγνώρισαν την πρόθεσή τους να επιλύσουν ζητήματα πατρότητας τους κατά το επόμενο έτος.


Πληρώνετε διατροφή για το παιδί σας, αλλά μήπως δεν είσαστε ο πατέρας;


Δεν είστε οι μόνοι. Πολλοί άνδρες που δεν είναι οι βιολογικοί πατέρες ενός παιδιού, στην πραγματικότητα, από νομική άποψη έχουν την οικονομική ευθύνη για το παιδί. Η μη συμμόρφωση της ευθύνης για την διατροφή του παιδιού μπορεί να οδηγήσει στην φυλακή. Σε πολλές περιπτώσεις, χιλιάδες άνδρες καταδικάζονται για καθυστερούμενες προς το παιδί διατροφές

Μπορείτε να αναρωτηθείτε αν υπάρχουν νομικές επιλογές για τους άνδρες που πληρώνουν διατροφή για ένα παιδί που δεν είναι οι πραγματικοί μπαμπάδες του παιδιού. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα του 2012 οδεύοντας στο 2013, υπάρχει μια επιλογή, αλλά έχει αυστηρές προθεσμίες, όπως φαίνεται παρακάτω:

1) Αυτός που προσβάλλει την πατρότητα του τέκνου πρέπει να αποδείξει:

α)  Είτε ότι η μητέρα δεν συνέλαβε πράγματι από τον σύζυγό της, όταν π.χ. γεννιέται ένα παιδί διαφορετικής φυλής από αυτήν της μητέρας και του συζύγου. Επίσης το παραπάνω γεγονός μπορεί να αποδειχθεί με εξετάσεις αίματος (ανάλυση DNA) στις οποίες πρέπει να υποβληθούν και οι τρεις ενδιαφερόμενοι, ήτοι η μητέρα, το τέκνο κι ο σύζυγος.

β) Είτε ότι κατά το κρίσιμο διάστημα της σύλληψης ήταν φανερά αδύνατο να συλλάβει η μητέρα από τον σύζυγο της, ιδίως εξαιτίας ανικανότητας του για τεκνοποία ή αποδημίας του ή επειδή δεν είχαν σχέσεις.

Οι παραπάνω καταστάσεις πρέπει να έχουν διαρκέσει σε όλο το χρονικό διάστημα της σύλληψης το οποίο ο νόμος το ορίζει ανάμεσα στην τριακοσιοστή και την εκτοστή ογδοηκοστή ημέρα πριν τον τοκετό.

2) Για ποιους λόγους αποκλείεται η προσβολή της πατρότητας

α) Για το σύζυγο όταν περάσει ένα έτος αφότου πληροφορήθηκε τον τοκετό και τα περιστατικά από τα οποία προκύπτει ότι η σύλληψη του τέκνου δεν έγινε από αυτόν και σε κάθε περίπτωση όταν περάσουν πέντε έτη από τον τοκετό. Επίσης αποκλείεται για τον σύζυγο και αν αυτός αναγνώρισε ότι το τέκνο είναι δικό του πριν γίνει αμετάκλητη η απόφαση για την προσβολή και αν συγκατατέθηκε στη σύλληψη του τέκνου από τη σύζυγο του με τεχνητή γονιμοποίηση.

β) Για τον πατέρα ή τη μητέρα του συζύγου όταν περάσει ένα έτος αφότου έμαθαν το θάνατο του τελευταίου και τη γέννηση του τέκνου.

γ) Για το παιδί όταν περάσει ένα έτος από την ενηλικίωσή του.

δ) Για την μητέρα όταν περάσει ένα έτος από τον τοκετό ή εφόσον υπάρχει σοβαρός λόγος για τη μη προσβολή κατά τη διάρκεια του γάμου έξι μήνες αφότου λύθηκε ή ακυρώθηκε ο γάμος με το σύζυγό της.

ε) Για τον εραστή της μητέρας δύο χρόνια από τον τοκετό.

στ) Τέλος η προσβολή της πατρότητας αποκλείεται μετά το θάνατο του τέκνου εκτός αν είχε ήδη ασκηθεί η σχετική αγωγή.


Εάν τα αποτελέσματα τεστ DNA δείχνουν ότι δεν είστε ο πατέρας, μπορείτε να σταματήσετε νόμιμα τις πληρωμές για την διατροφή των παιδιών ? 

Μπορείτε ακόμα κι αν αποδειχθεί ότι δεν είστε ο πατέρας, να συνεχίσετε να βλέπετε και να έχετε μια σχέση με το παιδί ?
Υπάρχει ποινική ευθύνη και σε ποιόν, όταν σας έχουν εξαπατήσει ότι είστε ο πατέρας του παιδιού?


Μην κουράζεστε, απαντήσεις δεν υπάρχουν στην χώρα μας....Αν υποψιάζεστε ότι δεν είσαστε ο πατέρας, πρέπει να κάνετε όλα τα παραπάνω που ισχύουν στην χώρα μας...και σε πολύ μικρό χρονικό περιθώριο.

Αλλά και αν ακόμη βρείτε την άκρη, έπειτα από δικαστικές διαμάχες και αίθουσες, έχοντας ξοδέψει μια περιουσία, και είστε τελικά ο πατέρας του παιδιού, τότε σας περιμένει ένας νέος δικαστικός Γολγοθάς ..κι αυτό γιατί θέλατε το αυτονόητο...να βεβαιωθείτε ότι πράγματι δίνετε την αγάπη σας στο Δικό σας παιδί, και ότι δεν σας έπιασαν κορόιδο και μεγαλώνατε τόσο καιρό το παιδί ενός άλλου άνδρα και σας έχουν εξαπατήσει.  

Οι απαντήσεις σε θέματα πατρότητας ποτέ δεν ήταν πιο εύκολο να αποκτηθούν. Μια εξέταση DNA πατρότητας μπορεί να βρεθεί σε τοπικό επίπεδο και σε φαρμακεία σε ολόκληρη την χώρα, αλλά θα πρέπει πρώτα να το επιτρέψει το δικαστήριο ή να είναι μια αποδεκτή επιλογή και της μητέρας.

Οπότε μπορείτε να ζείτε με την ανασφάλεια, τα ατελείωτα ερωτηματικά να σας βασανίζουν, με δικαστικές διαμάχες, ή να σας το αποκαλύψουν (αν είστε τυχεροί) μετά από πολλά χρόνια, ενώ η απάντηση που πρέπει να δει και να εφαρμόσει η Πολιτεία βρίσκεται....στο φαρμακείο της γειτονιάς σας.


0 σχόλια:

Τα σχόλια στο blog υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μαζί μας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.