TOP NEWS

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Η Βία ήταν πάντα μέρος των παιδικών βιβλίων.


Αν νομίζετε ότι τα σύγχρονα μυθιστορήματα, είναι πολύ βίαια για τα παιδιά, προσπαθήστε να ξανά διαβάσετε τα κλασικά παιδικά βιβλία από το παρελθόν. 
Η βία ήταν πάντα ένα μέρος των παιδικών βιβλίων, διαπιστώνει μια νέα μελέτη.



Από την «Χιονάτη», στον «Ταρζάν των πιθήκων», στον «Χάρι Πότερ», η λογοτεχνία για παιδιά και εφήβους ήταν πάντα πλημμυρισμένη με βία και δολοφονία, σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο από την Michelle Ann Abate, αναπληρώτρια καθηγήτρια της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους ενήλικες στο The Ohio State University. 

"Έχουμε την τάση να έχουμε μια επιλεκτική μνήμη που ξεχνά τη λεπτομερή και ενίοτε γραφική βία που βρίσκεται σε μερικά κλασικά βιβλία για παιδιά", δήλωσε η Abate από το Κολέγιο της Παιδείας και της Ανθρώπινης Οικολογίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Firstpost.

Η Abate ήθελε να μιλήσει στο βιβλίο της «Bloody Murder: The Homicide Tradition in Children’s Literature» για τις περιπτώσεις της δολοφονίας στην παιδική λογοτεχνία, που για πρώτη φορά υπέθεσε ότι θα είναι σχετικά περιορισμένη. 

Σύντομα έμαθε ότι η ανθρωποκτονία είναι τόσο διάχυτη στα βιβλία των παιδιών κάνοντας μια αναζήτηση για τη λέξη "δολοφονία" στην εν λόγω βάση δεδομένων για περισσότερες από 3.000 αναφορές για τις ιστορίες, μυθιστορήματα, ποιήματα και θεατρικά έργα που προορίζονταν για τους μικρούς αναγνώστες. 

Κάποιος πρέπει να εξετάσει περαιτέρω τις ιστορίες που είναι η πεμπτουσία των παιδιών, τα παραμύθια, αναφέρονται στη βία και στη δολοφονία, είπε η Abate.

Στην νέα έκδοση της Χιονάτης - «Grimm Brothers» -, οι πρωταγωνιστές δολοφονούν όχι μία, αλλά πολλές φορές. Η ανθρωποκτονία είναι κοινή επίσης σε πολλά διάσημα Αμερικάνικα βιβλία για παιδιά, ιδιαίτερα ιστορίες περιπέτειας για αγόρια.  Η ανθρωποκτονία διαδραματίζει καίριο ρόλο στο βιβλίο του Μαρκ Τουέιν "Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ", στο βιβλίο του Jack London "Call of the Wild" και του Buck Wilson "Lone Ranger", αναφέρει η μελέτη. 

Ενώ η βία στην παιδική λογοτεχνία δεν είναι κάτι το καινούριο, το ανησυχητικό είναι ότι φέρεται να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την Abate. Η λογοτεχνική βία παίρνει πολύ μεγαλύτερη προσοχή από ότι στο παρελθόν, εν μέρει λόγω της αλλαγής των πρακτικών ανατροφής των παιδιών και η επιθυμία για την προστασία των παιδιών από τα δεινά του κόσμου, είπε η Abate.

0 σχόλια:

Τα σχόλια στο blog υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μαζί μας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.