TOP NEWS

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Επιστολή Αναγνώστη. Δικαιώματα Πατέρα - Παιδιού



Καλημέρα σας, 

Θα ήθελα να επισημάνω ένα σημαντικό θέμα προς συζήτηση που αφορά τόσο θέματα ατομικών δικαιωμάτων - ισονομίας - ισοπολιτείας όσο και ζητήματα κοινωνικής πολιτικής με επεκτάσεις στο δημογραφικό, στην παραβατικότητα των ανηλίκων κλπ. 

Αφορά την παραβίαση των δικαιωμάτων των πατέρων από την Ελληνική πολιτεία, ξεκινώντας από το ίδιο το Σύνταγμα, συνεχίζοντας με τους νόμους και την συνολική πολιτική κατεύθυνση και καταλήγοντας στο δικαστικό σύστημα που συχνά δικάζει παρά τον νόμο και όχι κατά τον νόμο. 

Επιπλέον παραβιάζονται τα δικαιώματα των παιδιών χωρισμένων γονέων. 

Κάνω και συγκεκριμένες προτάσεις. 

Αναλυτικά:

Α. Στο Σύνταγμα

1. Σύμφωνα με το Άρθρο 5 απαγορεύονται οι διακρίσεις με βάση την εθνικότητα, τη φυλή, τη γλώσσα και τις θρησκευτικές ή πολιτικές πεποιθήσεις. Δεν απαγορεύονται όμως οι διακρίσεις με βάση το φύλο ή το σεξουαλικό προσανατολισμό! 

Πρόταση: Να απαγορευθούν από το Σύνταγμα και αυτές οι διακρίσεις για να μπορέσουν σταδιακά να φύγουν και από τους σχετικούς νόμους. 

2. Σύμφωνα με το Άρθρο 21 προστατεύεται η μητρότητα. Η πατρότητα όμως δεν προστατεύεται! 

Πρόταση: Να προστατευτεί και η πατρότητα ως συστατικό στοιχείο της οικογένειας καθώς η σημασία της είναι προφανής για την καλύτερη ανατροφή των παιδιών, ενώ αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία αυτοπροσδιορισμού πολλών ανδρών.

Β. Στους νόμους: 

1. Πρόταση: Να εξισωθούν τα δικαιώματα των πατέρων με τις μητέρες όσον αφορά οικογενειακά και προνοιακά δικαιώματα (π.χ. ισόβια σύνταξη πολύτεκνης μητέρας που ΔΕΝ λαμβάνουν σήμερα οι πατέρες,ενθάρρυνση να λαμβάνουν άδειες ανατροφής παιδιών και οι πατέρες). 

2. Πρόταση: Να εξισωθούν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα ανδρών και γυναικών (και ιδιαίτερα πατέρων και μητέρων ανηλίκων παιδιών όπου υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις προϋποθέσεις θεμελίωσης δικαιώματος σύνταξης), με βάση την αρχή ίσα δικαιώματα για ίσες προϋποθέσεις. Κατάργηση των συντάξεων για ανύπαντρες κόρες (αν είναι δυνατόν, σε ποια εποχή ζούμε πια!) στρατιωτικών κτλ. από εδώ και στο εξής. Για αυτές που ήδη παίρνουν σύνταξη προφανώς να μην αλλάξει κάτι. 

3. Πρόταση: Να συμμετέχουν και οι σύλλογοι πατρότητας-αντρών σε όλα τα συλλογικά – συμβουλευτικά όργανα και επιτροπές της πολιτείας για την άσκηση οικογενειακής, δημογραφικής, κοινωνικής κλπ. πολιτικής στα οποία σήμερα συμμετέχουν γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις σύμφωνα με διάφορους νόμους.

4. Πρόταση: Επέκταση των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, ώστε να μην αφορούν μόνο τα θέματα διακρίσεων σε βάρος των γυναικών, αλλά τις διακρίσεις σε βάρος όλων όσων κατοικούν στη χώρα μας, ανδρών, γυναικών και παιδιών από οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα. 

5. Πρόταση: Αναγνώριση του δικαιώματος των παιδιών να ανατρέφονται και από τους δύο γονείς τους ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης, σύμφωνα με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες που έχει υπογράψει η Ελλάδα, και του δικαιώματος των γονιών να ανατρέφουν τα παιδιά τους ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης. 

Σήμερα στα παιδιά δεν αναγνωρίζεται από κανένα νόμο αυτό το δικαίωμα, δεν έχουν καν δικαίωμα επικοινωνίας με τον άλλο γονιό σε περίπτωση που ο ένας έχει την επιμέλεια. Ο άλλος γονιός έχει το δικαίωμα επικοινωνίας αλλά του αφαιρείται το δικαίωμα ανατροφής αφού η επιμέλεια ασκείται μόνο από έναν γονιό μετά τη διάσταση κατά το νόμο. Το δικαίωμα άσκησης της επιμέλειας δεν έχει ούτε ο ανύπαντρος πατέρας. 

6. Πρόταση: Κοινή επιμέλεια παιδιών – συνεπιμέλεια για τους σε διάσταση συζύγους και τους χωρισμένους. Σήμερα την επιμέλεια των παιδιών τα δικαστήρια δίνουν μόνο στον ένα γονιό – σχεδόν αποκλειστικά την μητέρα, προκρίνοντας το μοντέλο «η γυναίκα σπίτι μεγαλώνει τα παιδιά - ο άντρας δουλεύει προμηθεύει τα λεφτά" παραβιάζοντας το δικαίωμα επιλογής ρόλων.

Γ. Σχετικά με την επιβολή και εφαρμογή των νόμων:

7. Πρόταση: Για όσο καιρό ακόμα ισχύει το σημερινό απαρχαιωμένο νομικό πλαίσιο για την επιμέλεια των παιδιών, πρέπει τα δικαστήρια να δικάζουν σύμφωνα με τον νόμο είτε για τον επιμερισμό της επιμέλειας ανάμεσα στους δύο γονείς, είτε για την επιλογή του "καταλληλότερου" γονέα να ασκεί την επιμέλεια και όχι παρά τον νόμο όπως κάνουν σήμερα (διαλέγουν σχεδόν πάντα την μητέρα). Σε τέτοιο ποσοστό μάλιστα ώστε ακόμα και οι δικηγόροι να αποτρέπουν τους πατέρες πελάτες τους να ζητούν την επιμέλεια, με τη λογική ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να κερδίσουν στο δικαστήριο! 

8. Πρόταση: Να περνούν από πειθαρχικό έλεγχο οι δικαστές σε περίπτωση που στατιστικά αποδεικνύεται οτι παίρνουν αποφάσεις με βάση το φύλο του γονέα και όχι με βάση την "καταλληλότητά" του. 

9. Πρόταση: Για όσο καιρό ακόμα ισχύει το σημερινό απαρχαιωμένο νομικό πλαίσιο για την επιμέλεια των παιδιών, να εφαρμόζονται οι δικαστικές αποφάσεις όσον αφορά την επικοινωνία με τον γονιό που δεν ασκεί την επιμέλεια μέσα από τη δημιουργία μηχανισμού κοινωνικών λειτουργών στα δικαστήρια που θα ελέγχει αυτεπάγγελτα αν τηρούνται οι όροι, ως "συνήγοροι" του δικαιώματος του παιδιού να επικοινωνεί τακτικά και με τους δύο γονείς. Σήμερα ο γονιός που έχει την επιμέλεια μπορεί να παρεμποδίζει την επικοινωνία του παιδιού με τον άλλο γονέα χωρίς ποτέ να χάνει την επιμέλεια. 

Ευχαριστώ για την φιλοξενία σας Γ.Π.


0 σχόλια:

Τα σχόλια στο blog υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μαζί μας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.