TOP NEWS

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

5 Τρόποι για χωρισμένους μπαμπάδες, να συμμετέχουν περισσότερο στη ζωή των παιδιών τους


5 Τρόποι για χωρισμένους μπαμπάδες, να συμμετέχουν περισσότερο στη ζωή των παιδιών τους


Σε μερικές οικογένειες, το διαζύγιο μπορεί πράγματι να οδηγήσει τους γονείς να συμμετέχουν όλο και περισσότερο στη ζωή των παιδιών τους. Οι γονείς ενός παιδιού διαζυγίου, δεν μπορούν πλέον να μοιράζονται τις ευθύνες φροντίδας των παιδιών τους με τους ίδιους τρόπους που έκαναν όταν ανήκαν στην ίδια οικογένεια, με αποτέλεσμα και οι δύο γονείς να αναλάβουν περισσότερους ρόλους, όπως οι μονογονεϊκές οικογένειες. Ένας από αυτούς είναι να συμμετέχετε σε διάφορα ενδιαφέροντα και στις δραστηριότητες των παιδιών σας.

Ενώ οι γονείς και τα παιδιά δεν έχουν πάντοτε τα ίδια ενδιαφέροντα και τα παιδιά σας μπορεί να επιμένουν να μη συμμετέχετε - το να συμμετέχετε περισσότερο στη ζωή των παιδιά σας, σχεδόν πάντα οδηγεί σε καλύτερη ανατροφή των παιδιών και τη βελτίωση των σχέσεων της παιδιού-γονέα. 

Τα παιδιά θέλουν το είδος της σταθερότητας που έρχεται στη γνώση τους ότι οι γονείς τους είναι εκεί για αυτά, και οι γονείς μπορούν να μάθουν νέα πράγματα κερδίζοντας τις προοπτικές των παιδιών τους. Το να συμμετέχετε στη ζωή των παιδιών σας, σημαίνει ότι τα προσέχετε, αυτό βοηθά και τα εμποδίζει να συμμετέχουν σε ομάδες ή δραστηριότητες που μπορούν να οδηγήσουν σε σχετικά ανάρμοστες συμπεριφορές.

Πολλοί μπαμπάδες αγωνίζονται να συμμετέχουν ως γονείς σε σχέση με τις μαμάδες. Έτσι, όταν ο πατέρας συμμετέχει, μπορεί να κάνει μια μεγάλη διαφορά στη ζωή ενός παιδιού. Εάν είστε πρόσφατα διαζευγμένος, ξεκινήστε με τη λήψη ενός πιο ενεργού ρόλου σε τομείς που χρησιμοποιούταν η μαμά για να καλύψει, τουλάχιστον όταν τα παιδιά βρίσκονται υπό τη φροντίδα σας. 

Με ποιους τρόπους ήταν ο πατέρας σας παρών ή απών στη ζωή σας; 
Πώς μπορείτε να συμπληρώσετε τον ίδιο ρόλο για τα παιδιά σας ή να κάνετε μια προσπάθεια να είσαστε παρόντες σε τρόπους που ο πατέρας σας δεν ήταν; 
Έπειτα, οι παραδοσιακοί ρόλοι των γονέων έχουν αλλάξει πολύ από τότε που εμείς ήμασταν παιδιά, και ο μπαμπάς του σήμερα μπορεί να έχει μια πολύ διαφορετική προσέγγιση για την ανατροφή των παιδιών από αυτή που έκανε ο πατέρα μας.

Ενεργήστε ενάντια στην παθητική ανατροφή των παιδιών: 


Οι περισσότεροι γονείς θέλουν να περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους, αλλά πολλοί από αυτούς δεν ξέρουν πώς. Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να είσαστε τριγύρω από το να εμπλέκεστε. Ψάξτε για τρόπους με τους οποίους μπορείτε να γίνετε πιο ενεργός γονέας με τη μετάβαση, από το να είστε απλά ως μέρος των πραγμάτων, ακόμη και αν η δραστηριότητα αυτή είναι τόσο απλή όσο ενός παιχνιδιού.

Εδώ είναι 5 Τρόποι σε διαφορετικά επίπεδα συμμετοχής, για να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε.



1. Συμμετέχετε περισσότερο στην εκπαίδευσή τους.

Τα παιδιά δεν έχουν όλα τις ίδιες δραστηριότητες, αλλά σχεδόν όλα τους πάνε στο σχολείο. Αυτός είναι ο πρώτος τομέας που οι μπαμπάδες μπορούν να ενεργήσουν για να συμμετέχουν περισσότερο στη ζωή των παιδιών τους. Είτε όταν πρόκειται να τα βοηθήσετε σε δύσκολες αναθέσεις εργασιών, είτε να παρακολουθήσετε τον προγραμματισμό ή τις συγκεντρώσεις με τους εκπαιδευτικούς, ή να συμμετέχετε εθελοντικά σε εργασίες τους κατά τη διάρκεια του μαθήματος, θα μάθετε πολλά για το παιδί σας απλά με το να συμμετέχετε στα μαθήματα τους, τα οποία μπορείτε να συνεχίσετε και να τα ενισχύσετε στο σπίτι.
Όταν τα παιδιά έχουν εργασίες με θέματα που δεν είστε εξοικειωμένοι, μάθετε την εργασία τους μαζί τους. Αν ειδικεύεστε σε ένα συγκεκριμένο θέμα που το παιδί σας σπουδάζει στο σχολείο, τότε έχετε την ευκαιρία να τους διδάξετε πράγματα από αυτά που ξέρετε κατά την διάρκεια της επικοινωνίας σας μαζί τους στο σπίτι σας. 

2. Συμμετέχετε στις εξωσχολικές δραστηριότητές τους.

Αν έχετε το χρόνο και τις γνώσεις, μπορείτε να συμμετέχετε ως προπονητής μια ομάδας ποδοσφαίρου, μπάσκετ κλπ ή να είστε ομαδάρχης σε μια ομάδα προσκόπων. Αλλά δεν χρειάζεται να αισθάνεστε άσχημα αν είστε ένας από τους πολλούς γονείς που δεν το κάνει. Αντί αυτού, ψάξτε για τρόπους για να εμπλακείτε σε ένα επίπεδο που μπορείτε. Εθελοντής ή βοηθός προπονητή κατά τη διάρκεια των αθλητικών αγώνων ή ασκήσεων. 
Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να εμπλακείτε σε ομαδικές δραστηριότητες, όπως τα ομαδικά αθλήματα, στο μεγάλο φάσμα των δραστηριοτήτων των παιδιών σας, από τη μουσική και τα μαθήματα τέχνης, σε πολεμικές τέχνες, χορό, και πνευματικές δραστηριότητες, όπως ένας αγώνας σκακιού και την ορθογραφία. 
Θέλετε να μάθει κιθάρα, ακουαρέλα, ή μια ξένη γλώσσα; Εγγραφείτε μαζί με τα παιδιά σας στα μαθήματα και ακολουθήστε αυτά τα ενδιαφέροντά μαζί.

3. Σχεδιάστε δραστηριότητες που θα τα καθοδηγήσετε.

Πιθανόν να έχετε τα δικά σας ενδιαφέροντα και τις δραστηριότητες που τα παιδιά σας μπορούν ή δεν μπορούν να μοιραστούν. Μπορείτε να τα μοιραστείτε μαζί τους πιο ενεργά στη δική σας ζωή και να τα διδάξετε νέες δεξιότητες, σχεδιάζοντας μερικές από τις αγαπημένες σας δραστηριότητες μαζί τους και τους φίλους τους για τα Σαββατοκύριακα.

4. Παίξτε μαζί τους και να τους διαβάζετε.

Ακόμα και όταν οι γονείς συμμετέχουν σε δημόσιες δραστηριότητες των παιδιών τους, μπορεί να παραμένουν σχετικά αμέτοχοι στο σπίτι. Αφιερώστε λίγο χρόνο κάθε μέρα για να παίξετε με τα παιδιά σας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να περάσετε χρόνο με το παιδί σας, και μια ισορροπία των ενεργών δραστηριοτήτων θα σας φέρει πιο κοντά σε διάφορους τομείς της ζωής τους.
Διαβάζοντας στα παιδιά σας είναι κάτι σημαντικό που οι περισσότεροι γονείς μπορούν να κάνουν με τα παιδιά τους σχεδόν κάθε μέρα, ακόμα κι αν είναι μόνο για λίγα λεπτά πριν από την νυχτερινή τους κατάκλιση. Η ανάγνωση δίνει, έναν προς έναν, χρόνο με το παιδί σας, που μπορεί στο όλο υπόλοιπο μιας πολυάσχολης ημέρας. Η ανάγνωση είναι μια ευκαιρία να μοιραστείτε την άπειρη γνώση και την δημιουργία αναμνήσεων με το παιδί σας. Μπορείτε να είστε ο αναγνώστης ή ο ακροατής.

5. Πάρτε τα παιδιά σας μαζί στο εργασιακό σας περιβάλλον.

Ασχοληθείτε πιο δραστήρια και ενεργά. Τα παιδιά γενικά έχουν μια ιδέα για το τι οι γονείς τους κάνουν όλη μέρα στη δουλειά, το να τα πάρετε μαζί σας στην εργασία σας μπορεί να βοηθήσει, ενώ αυξάνει το δεσμό μεταξύ σας. Εάν το εργασιακό σας περιβάλλον δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για τα παιδιά, προσπαθήστε να τους μιλήσετε γι' αυτό, ή κάποιο Σαββατοκύριακο να τα πάρετε και να τα ξεναγήσετε στο χώρο εργασίας σας.


0 σχόλια:

Τα σχόλια στο blog υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μαζί μας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.